Nieuwe curator voor Beaufort 2024

Date

29 September 2022

Nieuws

‘‘

“Beaufort is vaak in mijn vizier, niet alleen letterlijk - zo vlakbij huis aan zee, op de dijk of op het strand, op pleinen en in parken, door sculpturen van vorige edities die nog altijd te zien zijn - maar ook dankzij herinneringen aan installaties die er ooit waren. ”

curator Els Wuyts

Nieuwe curator voor Beaufort

Beaufort, de Kunsttriënnale aan zee, is in 2024 aan de achtste editie toe. Tijdens het overleg van de kustburgemeesters is beslist om de Kunsttriënnale aan zee opnieuw sterk te ondersteunen. De kustgemeenten en de Provincie West-Vlaanderen zetten gezamenlijk de schouders onder de bekende openluchttentoonstelling. Els Wuyts is de nieuwe curator. Het provinciebedrijf Westtoer neemt voor de derde keer de coördinatie in handen.

Ook in 2024 blijft de Triënnale trouw aan het succesrecept: "Na ruim 20 jaar is Beaufort een vaste waarde op de hedendaagse kunstkalender. Het kunstproject geeft de Kust een internationale uitstraling en kiest sinds 2003 voor kwalitatieve werken die ook op lange termijn geïntegreerd kunnen worden in de openbare ruimte. Zo bouwen we de Kust op een duurzame wijze uit tot een sterke cultuur-toeristische trekpleister.", aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.                              

In de deelnemende kustgemeenten zullen nieuwe artistieke projecten gerealiseerd worden om een breed publiek van cultuurliefhebbers, inwoners, tweede verblijvers, en binnen- en buitenlandse toeristen hedendaagse kunst te laten ontdekken met zicht op zee.

“Vanuit de kustgemeenten zijn we zeer blij dat de traditie van Beaufort wordt verdergezet. De kunsttriënnale aan zee behoort intussen tot het DNA van de Kust. We slaan samen met de provincie de handen in elkaar om ondanks de moeilijke tijden een sterke editie van Beaufort voor te bereiden tegen 2024”, licht de voorzitter van het kustburgemeestersoverleg Marc Vanden Bussche toe.

Nieuwe curator                                                                                   
Voor deze achtste editie wordt Els Wuyts de nieuwe curator. Els Wuyts maakte deel uit van het curatorenteam voor Triënnale Brugge 2021 en is betrokken bij HISK / Hoger Instituut voor Schone Kunsten als algemeen coördinator. Naast haar  werk als freelance tentoonstellingsmaker aan verschillende projecten rond hedendaagse beeldende kunst is Els Wuyts mede-initiatiefnemer van Salon Blanc in haar thuisbasis Oostende.

Els Wuyts: "Beaufort is vaak in mijn vizier, niet alleen letterlijk - zo vlakbij huis aan zee, op de dijk of op het strand, op pleinen en in parken, door sculpturen van vorige edities die nog altijd te zien zijn - maar ook dankzij herinneringen aan installaties die er ooit waren. Ik heb erg veel zin om aan dit verhaal een achtste laag toe te voegen. Samen met de ervaren ploeg bij Westtoer en de vele partners zal ik heel graag een nieuwe editie van Beaufort voorbereiden en mee vorm geven."

De komende periode wordt achter de schermen intens gewerkt aan de nieuwe editie van Beaufort. De opening is voorzien in maart 2024. De exacte data en artistieke selectie worden later bekend gemaakt. Ondertussen kan het brede publiek ook de 40 kunstwerken ontdekken die deel uit maakten van de voorbije edities en een permanente plek kregen aan de Kust. Het Beaufort Beeldenpark groeide uit tot  een grote openluchttentoonstelling en toont iconische werken van toonaangevende internationale kunstenaars.

Info: www.beaufortbeeldenpark.be