Een droom realiseren. Een artikel over 'Drive, een voorstel' van Ruben Bellinkx

Datum

14 oktober 2021

Artikel

Dit artikel werd geschreven door Indra Devriendt en verscheen op 13-10-2021 in Jegens & Tevens, het online magazine over hedendaagse kunst. Lees hier het volledige artikel gratis.

Kunst vertrekt vaak van een absurd idee. De omvang van het project, weerstand en beperkingen, maken het soms haast onmogelijk om het kunstwerk te realiseren. Een schets van een snelweg die aan een kustlijn in het water verdwijnt, groeit bij Ruben Bellinkx uit tot een omvangrijk projectvoorstel ‘Dive’. Tussen droom en werkelijkheid bevindt zich een pad met obstakels en uitdagingen. De realiteit werkt ontnuchterend. 

Ter gelegenheid van Beaufort 21, het driejaarlijkse kunstproject langs de Belgische kust, staat er in Knokke-Heist een eventcontainer. Deze is toegankelijk voor bezoekers en daarin staat Ruben Bellinkx’ grote maquette van het projectvoorstel ‘Dive’.

(...)

Bellinkx houdt van waanzinnige projecten. “Ik zoek steeds weerstand op en kies voor langdurige en ingewikkelde projecten”, aldus Bellinkx.

(...)

Ingrijpende kunstingrepen in de openbare ruimte hebben zowel bewonderaars als critici. ‘Dive’ van Bellinkx kan een ontmoetings-, ontspanningsplek en een trekpleister voor toerisme worden. Een snelweg is een plek die refereert aan negatieve connotaties: lelijk, vervuilt en onaangenaam om te vertoeven. Ontdaan van zijn functie krijgt die plek een andere beleving.

(...)

Als Bellinkx de kans krijgt om ‘Dive’ te realiseren, brengt hij hoe dan ook een controverse op gang. De ingreep zal veel ruimte in beslag nemen en het blijft een viaduct uit asfalt. Welke invloed heeft het op de habitat van planten en dieren? Wat is de impact op het milieu voor de productie van asfalt? Bij hoge temperaturen wordt asfalt heel warm, zacht en vies. Wie zal er instaan voor het onderhoud van de sculptuur?

(...)

Welke en hoeveel compromissen is Bellinkx bereid om te maken? Wat blijft er nog van het oorspronkelijke idee over? Het levert sowieso al een boeiende denkoefening op en een leerrijk proces. Maar daar laat Bellinkx het niet bij. De realisatie van ‘Dive’ was zo dichtbij dat hij het projectvoorstel niet zomaar loslaat tot alle mogelijkheden benut zijn. Of hoe sterk de magie is van een droom die werkelijkheid kan worden.

Lees het volledige artikel hier.