Heidi Voet

Titel

White Dwarfs and Supergiants

Jaar

2021

Locatie

Duinzone op einde van de Goede Aardelaan
8670 Koksijde

White Dwarfs and Supergiants

Welke positie bekleden wij in onze culturele, historische én kosmische omgeving? De vraag loopt als een rode draad door het werk van Heidi Voet. In speelse, monumentale installaties en performances plaatst ze alledaagse voorwerpen in een nieuwe verhouding tot elkaar. Zo ook in White Dwarfs and Supergiants. In de duinen van Koksijde verspreidt ze een groot aantal gekleurde, betonnen afgietsels van ballen. Wie van dichtbij kijkt, kan de strandballen, golfballen of beachvolleyballen onderscheiden door de afdruk van hun naden, texturen en materialen. Elke bal kan je zo symbolisch linken aan een bepaalde sociale groep in onze samenleving - van de golfende zakenman tot spelende kinderen op het strand.

Wie uitzoomt en dit werk in zijn geheel overziet, herkent evenwel een andere constellatie. De kunstenaar berekende de stand van de sterrenhemel boven Koksijde op het sluitingsuur van de laatste dag van Beaufort - en spiegelde de plaatsing van de ballen aan de positie van deze sterrenconstellatie. Elke bal ontpopt zich zo tot ster. Ook de titel White Dwarfs and Supergiants verwijst naar de evolutie in de levensloop van twee soorten sterren. De ‘White Dwarf’ is een kleine, oudere ster met hoge densiteit die aan het einde van zijn leven is en langzaam uitdooft. De jonge ‘Supergiant’ daarentegen heeft de grootste lichtkracht, maar brandt in zijn korte leven het snelst op.  

In verhouding tot de onmetelijke schaal en tijdsdimensie van het sterrenstelsel, komt de bezoeker met de eigen begrenzing in aanraking. Als gefossiliseerde resten van een hedendaagse cultuur, confronteren de betonnen ballen ons met de limieten van maatschappelijke constructies en verwijzen naar de plaats van de mens in een groot symbiotisch ecosysteem.

Dit werk ligt in een beschermd natuurgebied. Gelieve de duinen niet te betreden en op de paden te blijven.

 

Locatie

Duinzone op einde van de Goede Aardelaan
8670 Koksijde
Koksijde

Dichtstbij:
- Halte Kusttram: Oostduinkerke Schipgat
- Fietsknooppunt 88
- Wandelknooppunt 57

Dit kunstwerk bevindt zich in de duinen. Gelieve op de zandpaden te blijven en de grassen en mossen niet te betreden.
De locatie van dit kunstwerk is door de zandpaden niet rolstoeltoegankelijk. In Natuureducatief Centrum het Duinenhuis (Bettystraat 7, 8670 Koksijde) werd een kleine fototentoonstelling als alternatief voorzien.
Openingsuren
Van 1 juli tot 31 augustus
ma - vrij: 10u - 12u en 13u30 - 16u30

België, °1978

Heidi Voet woont en werkt in Taipei en Brussel. Beïnvloed door haar transculturele ervaring, bewerkt en kopieert ze alledaagse objecten uit de populaire cultuur, als een wijze om de verspreiding van culturele erfenissen, waardesystemen en tijd te onderzoeken. Met een humoristische en speelse benadering bouwt Heidi Voet gelaagde beelden die de eigenschappen van de hedendaagse materiële cultuur blootleggen, terwijl ze vaste machtssystemen die erin verankerd zijn, ontwrikt.

Heidi Voet had recent solotentoonstellingen in Project Fulfill Art Space, Taipei (2020); Sint-Lukas gallery Brussels (2018); BANK Shanghai (2015); FLACC Genk (2009). Ze nam onder andere deel aan de groepstentoonstellingen PLAY, Kortrijk (2018); How beautiful it is and easily it can be broken, S.M.A.K., Gent (2018); Why not ask again?, 11th Shanghai Biennale, (2016) en Un-Scene, Wiels, Brussel (2008).

Dit kunstwerk werd gerealiseerd dankzij BeTom-Design en Aeros.