Jeremy Deller

Titel

Ask the Animals, and They Will Teach You

Jaar

2021

Locatie

Van Bunnenplein,
Knokke-Heist

Ask the Animals, and They Will Teach You

Samenwerking kenmerkt de kunstenaarspraktijk van Jeremy Deller. Door gemeenschappen te betrekken bij zijn kunst, krijgt zijn werk een politieke invulling en haalt hij het idee van de kunstenaar als individueel genie radicaal onderuit. Neem bijvoorbeeld The Battle of Orgreave uit 2001, een van Dellers bekendste werken, waarin hij een confrontatie tussen stakende mijnwerkers en politieagenten in Thatchers Engeland naspeelt. Een enscenering die Deller regisseerde samen met mensen die écht aanwezig waren tijdens het gevecht in 1984. 

Voor Beaufort 21 plaatst Deller zijn een reusachtige kameleonattractie, in Knokke-Heist. Als sculptuur en glijbaan voor kinderen formuleert dit werk een alternatief voor de traditie van monumenten die meestal zeer ernstig zijn, vaak verwijzen naar historische gebeurtenissen en soms zelfs pure heroïek uitstralen. In plaats daarvan brengt Deller een eerbetoon aan een van de oudste wezens op aarde, de kameleon. Sommige kameleonfossielen tonen aan dat kameleons al zo’n zestig miljoen jaar op aarde leven. "Er is iets magisch aan kameleons," zegt Deller, "ze kunnen dingen doen waar we alleen maar van kunnen dromen en zijn de mooiste wezens op aarde. We moeten ze aanbidden."

De kameleon verdwijnt langzaam over de hele wereld, waarschijnlijk als gevolg van de klimaatverandering, hoewel dit niet het hoofdthema is in het werk van Deller. Zijn focus ligt op het uitnodigen van kinderen om de glijbaan te gebruiken en van de lange tong te glijden.* Hiermee wil hij het idee tegenspreken dat kunst in de openbare ruimte alleen maar een decoratieve of herdenkingsfunctie kan vervullen.

* De glijbaan mag enkel gebruikt worden door kinderen onder 12 jaar.

Chameleon Challenge

Kameleons zijn kampioen in verstoppertje spelen. Ze passen hun huidskleur steeds aan en gaan zo volledig op in hun omgeving.

Ga jij mee op zoek naar degene die verstopt zitten in Knokke-Heist?

Kijk goed rond in de buurt van het Van Bunnenplein en vind alle kameleons.  

Veel succes kameleon speurder!

 

 

Locatie

Van Bunnenplein,
Knokke-Heist
Knokke-Heist

Dichtst bij:
- Halte Kusttram: Knokke Zoutelaan
- Fietsknooppunt 68
- Wandelknooppunt 23

UK, °1966

Jeremy Deller heeft in de afgelopen twee decennia projecten geproduceerd die de conventionele kaart van de hedendaagse kunst hebben beïnvloed. Hij begon kunstwerken te maken in het begin van de jaren 1990 en toonde ze vaak buiten de conventionele galerijen. De kunstenaar staat bekend om zijn grootschalige performances zoals: We're here because we are Here (2016), The Battle of Orgreave (2001), It is What it Is (2009) en Sacrilege (2012).

Deller won in 2004 de Turner Prize voor zijn werk Memory Bucket en vertegenwoordigde Groot-Brittannië op de 55e Biënnale van Venetië in 2013.