Laure Prouvost

Titel

Touching To Sea You
Through Our Extremities

Jaar

2021

Locatie

Strandzone aan Leopold I monument
Leopold I Esplanade
8660 De Panne

“Vrouwelijk, zelfstandig naamwoord. Slijmerig, liquide, kneedbaar. 9 breinen, 8 tentakels, heeft 3 harten en blauw bloed. Elegant, kan inkt spuiten, om te koken en te schrijven. Transparant. Grijsbruin. Zeer krachtig. Brein op een plateau.” Aldus beschrijft Laure Prouvost de octopus in haar Legsicon, uitgegeven bij haar solotentoonstelling Am-Big-You-Us Legsicon in het M HKA twee jaar geleden. Prouvost blijft gebiologeerd door dit zeewezen, dat zich geregeld laat zien in haar video’s, sculpturen, (geluids)installaties en performances.

Op het strand in De Panne spoelt een gigantisch exemplaar aan. Haar tentakels symboliseren hoe Prouvost - eveneens aangespoeld in het meertalige België - zich tussen de verschillende culturen en vormen van communicatie moest manoeuvreren. Ze spreidt haar tentakels over het zand en tast ondertussen met haar zuignappen voorzichtig de omgeving af. Met een lampje in de hand wijst ze je de weg. Maar liefst zestig procent van de intelligentie van de octopus schuilt in haar tentakels. Haar gedachten, aanrakingen en bewegingen versmelten. Synesthesie, het vermogen om een zintuiglijke indruk te linken aan een andere zintuiglijke indruk, vormt haar grootste troef én overlevingsstrategie. Die tactiliteit vindt ook haar weg naar het oeuvre van Prouvost. Via een korte leuze spreekt ze de toeschouwer dikwijls rechtstreeks aan, en dompelt je zo onder in een bijzonder sensoriële omgeving. 

Met een humoristische knipoog vergelijkt Prouvost bovendien de octopus met de menselijke ‘ways of coping’: de octopus houdt een stekker, telescoop en andere werkinstrumenten stevig vast in haar tentakels die begroeid zijn met mosselen en borsten. Zo ook een laars van één van de ruiters van het kunstwerk Men van Nina Beier op de golfbreker in Nieuwpoort.  

Dit kunstwerk werd gerealiseerd dankzij Bronsatelier, Zottegem.

Locatie

Strandzone aan Leopold I monument
Leopold I Esplanade
8660 De Panne
De Panne

Dichtst bij:
- Halte Kusttram: De Panne Esplanade
- Fietsknooppunt 76
- Wandelknooppunt 17

FR, °1978

In het multidisciplinaire werk van Laure Prouvost, geboren in Lille maar wonend in Brussel, is een centrale rol weggelegd voor taal, zij het niet in de strikte zin van het woord. De Noord-Franse artieste ontdoet woorden van hun letterlijke betekenis door hen volledig los te koppelen van hun alledaagse context. Dit onafgebroken spelen en herinterpreteren van taal krijgt een visuele vertaling in haar immersieve installaties. Persoonlijke objecten, schilderijen en zelf gemaakte videofragmenten prikkelen niet alleen onze verbeelding, ze verstoren de logische en eenzijdige relatie tussen woorden en gedachten. Speels maar doelgericht legt Prouvost nieuwe verbanden, die op hun beurt de toeschouwer stimuleren om linken te leggen tussen wat gezien en vervolgens gedacht wordt. Verwacht waarheid noch klaarheid, maar een eindeloos net van nuances en interessante interpretaties. Het eigenzinnige werk van Laure Prouvost ging al de hele wereld rond. 

Laure Prouvost stelde recent tentoon in M HKA Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen, België (2019); Palais de Tokyo, Parijs (2018); Kunstmuseum Luzern (2016); Museum Für Moderne Kunst, Frankfurt (2016); New Museum, New York (2014).

Ze won de MaxMara Art Prize for Women in 2012. In 2013 was ze de laureate van de hoog aangeschreven Britse Turner Prize en in 2019 vertegenwoordigde ze haar land op de Biënnale van Venetië.