Maarten Vanden Eynde

Titel

Pinpointing Progress

Jaar

2018

Locatie

Plein naast stadhuis
Marktplein 8
8620 Nieuwpoort

Pinpointing Progress

Hoe meet je vooruitgang? Is groter steeds beter en kleiner altijd krachtiger? Is menselijke interventie altijd nodig of evolueren we sowieso? En is vooruitgang dan altijd ten goede? Dat is de vraagstelling in Maarten Vanden Eyndes Pinpointing Progress. In deze sculptuur rijgt hij enkele moderne realisaties aan elkaar. Bussen, mopeds, fietsen en radio's golden op een bepaald moment als meest geavanceerde technologie. Trots werden deze uitvindingen in de twintigste eeuw zowel door het Westen als de USSR geëxporteerd. Het was een wedloop om de meest vooruitstrevende te zijn, wat de superioriteit van een ideologie zou bevestigen. Deze sculptuur werd oorspronkelijk gemaakt voor de Biënnale van Riga in 2018, waar vandaag enkel nog het bovenste, kleinste item van de spies wordt geproduceerd, de transistor. Vanden Eyndes toren visualiseert zo de snelheid van evolutie.

De bouw van Pinpointing Progress verwijst naar de Bremer stadsmuzikanten, het sprookje van de gebroeders Grimm, waarin vier oude en mishandelde dieren de krachten bundelen om te ontsnappen aan hun kwaadaardige meesters. Het verhaal getuigt van slechte werkomstandigheden en barre wanpraktijken die vaak de andere kant van de medaille blijken wanneer we spreken over vooruitgang. Denk maar aan de bouwwerken die Leopold II langs de Belgische kustlijn realiseerde, zoals de haven van Zeebrugge, de kustweg en het station van Oostende. Deze koning, wiens wandaden behoren tot de ergste gruweldaden uit de geschiedenis, maakte van de kust een regio met een mondaine uitstraling. Hij deed dit echter met het geld dat hij verdiende op de rug van de Congolese bevolking. Vandaag denken we bij technologische vooruitgang aan de ontwikkelingen van techreuzen als Google of Apple, die in hun zoektocht naar ertsen in Congo nog steeds tot kindslavernij aanzetten. Het schenden van mensenrechten lijkt onlosmakelijk verbonden met de modernisering. Pinpointing Progress maakt voorzichtig de balans op en beseft: ooit stort de Toren der Vooruitgang misschien weer in elkaar.

Locatie

Plein naast stadhuis
Marktplein 8
8620 Nieuwpoort
Nieuwpoort

Dichtstbij:
- Halte Kusttram: Nieuwpoort Stad
- Fietsknooppunt 7
- Wandelknooppunt 97
 

BE, °1977

De praktijk van Maarten Vanden Eynde is ingebed in langlopende onderzoeksprojecten die zich richten op tal van onderwerpen van sociale en politieke relevantie zoals post-industrialisme, kapitalisme en ecologie. Zijn werk bevindt zich precies op de grens tussen het verleden en de toekomst; soms kijkt hij vooruit naar de toekomst van gisteren, soms terugblikkend naar de geschiedenis van morgen. Evolutie en vooruitgang, het ontstaan van naties en andere globale machtsstructuren vormen terugkerende onderwerpen doorheen zijn oeuvre.

Maarten Vanden Eynde had recent solotentoonstellingen in Gallery Meessen De Clercq, Brussel (2019) en M HKA, Antwerpen (2012).

Hij nam onder andere deel aan de groepstentoonstellingen Contour, Mechelen (2019) Kunstenfestival Watou (2018) en de Riga Biënnale (2018). In 2017 werd hij genomineerd voor de eerste Belgische Kunstprijs en won hij de Publieksprijs.