Monokino

Titel

Cracks & Crumbles

Jaar

2021

Locatie

Startpunt:
De Grote Post
Hendrik Serruyslaan 18a
Oostende

Cracks & Crumbles

Als gevolg van de wereldwijde ‘Black Lives Matter’-beweging kwam het debat over koloniale monumenten het voorbije jaar opnieuw onder de aandacht. Activisten overgoten bustes met rode emmers verf of spraycans. Hun acties breken de koloniale geschiedenis terug open en bevragen het idee van een onwrikbaar verleden. Impressionante monumenten en gebouwen verheerlijken een roemrijke geschiedenis, waardoor die soms letterlijk in steen gebeiteld lijkt. Ze vertellen zo eenzijdige, problematische versies van onze nationale historiek. 

Voor Beaufort gaat het Oostendse nomadisch film- en kunstcollectief Monokino op zoek naar een andere invalshoek. Samen met enkele kunstenaars stellen ze de grote verhalen uit de geschiedenis in vraag door een persoonlijk, intiem microperspectief te creëren. Film biedt als alledaags medium meer herkenbaarheid dan de standbeelden, die eerder vervreemdend of zelfs buitenaards lijken.

Op verschillende locaties in de stad tonen deze kunstenaars een andere visie op ons gedeeld verleden. Ze morrelen aan de betonnen fundamenten van de statische monumenten en gebouwen via een fluïde, meerstemmige benadering in bewegend beeld. De schaduwen die de monumenten opwerpen, stelt Monokino via het licht van de filmprojector in vraag. 

Cracks & Crumbles bestaat enerzijds uit een vast programma waar drie films worden getoond op verschillende locaties in Oostende. Dit programma wordt aangevuld met enkele evenementen. Scroll naar beneden voor meer informatie en download de brochure van Monokino x Beaufort. 

Drei Atlas

Vast op het programma

Drei Atlas (2018) van Miryam Charles

  • In de Vitrine van Boekhandel Corman (Wittenonnenstraat 38, Oostende)
  • Openingsuren:  ma, woe, do, vrij, za: 10-18u30 en di, zo (& feestdag): 13h-18h30 

 

Vitamin See (2017) van Simnikiwe Buhlungu 

  • In de Lokettenzaal van De Grote Post (Hendrik Serruyslaan 18a, Oostende)
  • Raadpleeg hier de openingsuren.

 

Sometimes It Was Beautiful (2018) van Christian Nyampeta

  • In het Jeugdhuis OHK (Koninginnelaan 1 – cafetaria oud zwembad, Oostende)
  • Openingsuren:  woe: 16-20u en vrij & za: 14-22u 
  • Uitzonderlijk gesloten op 25 juni
Soleil Ô

Evenementieel programma

Het vast programma wordt aangevuld met verschillende evenementen:

Locatie

Startpunt:
De Grote Post
Hendrik Serruyslaan 18a
Oostende
Oostende

Startpunt: De Grote Post (Hendrik Serruyslaan 18a, Oostende)

Dichtstbij:
- Halte Kusttram: Oostende Marie-Joséplein
- Fietsknooppunt 45
- Wandelknooppunt 64
 

België, °2017

Monokino wil cinema de 21ste eeuw indrijven en de avontuurlijke kant van film belichten. Terwijl ze ijveren voor een vaste stek als ankerplaats voor cinefielen uit Oostende en daarbuiten, opereert Monokino als een nomadisch filmplatform.

De films die Monokino wil tonen, leven niet enkel op het projectievlak. Ze verspreiden zich ook tussen bewoners, toeschouwers, makers. In die zin is Monokino ook ‘Kopfkino’: een mentale bioscoop, waar beelden de kans krijgen zich uit te leven en te vermenigvuldigen.