Ruben Bellinkx

Titel

Dive, een voorstel

Jaar

2018

Locatie

Toerismekantoor van Knokke
Zeedijk-Knokke 660
8300 Knokke-Heist

Opgelet: Nieuwe locatie!

Door stormschade werd de container op het heldenplein afgebroken. De maquette werd verplaatst naar het toerismekantoor van Knokke (Zeedijk Knokke 660).

Het toerismekantoor is elke dag open van 8u30 tot 18u. 

Dive, een voorstel

Een snelweg doorkruist de duinen, overbrugt het strand om na een denkbeeldige laatste ademteug ongenaakbaar in zee te verdwijnen. De surrealistische maquette roept meteen veel vragen op. 

Met de ondersteuning van het Platform Kunst in Opdracht van de Vlaamse overheid is Bellinkx sinds 2018 op zoek naar partners en investeerders om Dive, een voorstel te realiseren. Afgelopen jaar werd de constructie ernstig overwogen tijdens het plannen van de nieuwe strekdam in Blankenberge. Jammer genoeg sprong het project af.

Als weinig andere onderwerpen uit de moderne cultuurgeschiedenis verenigt de snelweg tegenstrijdige betekenissen en emoties. Enerzijds een zinnebeeld van verlangen en vrijheid, van vooruitgang en moderniteit, met nieuwe verbindingen en ontdekkingen. Anderzijds kwam de snelweg model te staan voor gevaar, vervuiling en duistere activiteiten waartoe de anonimiteit van zijn omgeving uitnodigt. Waar hij zich een weg baant, moet alles wijken. De ambivalentie van de snelweg in zee wordt vergroot doordat het idee zich positioneert in de grote discussies van deze tijd. Hoe maken we onze kust weerbaar tegen de zeespiegelstijging, hoe zullen mobiliteit en toerisme zich verder ontwikkelen en hoe de Europese gedachte? 

Dive, een voorstel vindt zijn betekenis in de wijze waarop het door het publiek in bezit zal worden genomen, als plek voor recreatie en reflectie, als onbegrepen relict van een voorbije tijd en als fundament voor een nieuwe. 

Locatie

Toerismekantoor van Knokke
Zeedijk-Knokke 660
8300 Knokke-Heist
Knokke-Heist

Dichtst bij:
- Halte Kusttram: Knokke Zoutelaan
- Fietsknooppunt 68
- Wandelknooppunt 23

 

Het toerismekantoor is elke dag open van 8u30 tot 18u. 

BE, °1975

Ruben Bellinkx creëert in zijn films, tekeningen, installaties en maquettes omstandigheden voor merkwaardige ontmoetingen tussen levende en levenloze elementen van zeer verschillende aard. Hij is geïnteresseerd in grensvervagingen en voert performances op die duwen tegen de grenzen van het onmogelijke. Ze dompelen de kijker onder in bevreemdende situaties die verrassend en betekenisvol zijn en vaak een existentieel drama in zich dragen. Ruben Bellinkx legt daarbij ongelijke verhoudingen en mechanismen van conditionering en domesticatie bloot.

Ruben Bellinkx nam deel aan tal van tentoonstellingen in binnen en buitenland zoals Tripostal in Lille, SMAK in Gent, Be-part in Waregem, Z33 in Hasselt, Wiels in Brussel en Marta Museum in Herford. Daarnaast werden zijn films getoond in onder andere Flaherty Museum New York, Festival du film sur l’art Bozar Brussels,  Courtisane kortfilm festival Gent, kortfilm festival Hamburg.