Timur Si-Qin

Titel

Forgiving Change

Jaar

2018

Locatie

Plein voor Sint-Rochuskerk
Albertstraat 1
8370 Blankenberge

Forgiving Change

De culturele wortels van Timur Si-Qin strekken ver. De kunstenaar is van Duitse en Mongools-Chinese afkomst en groeide op tussen Berlijn, Beijing en een Inheems-Amerikaanse gemeenschap in de Verenigde Staten. Iedere wortel bezorgde hem een nieuwe kijk op de relatie tussen mens en natuur en hoe deze zich manifesteert in uiteenlopende  vormen  van spiritualiteit.

In het Westen is de Europese relatie tot de natuur er één van ontginning, waarbij land en organismen ten dienste staan van de mens. Dit model zien we bevestigd in Europese religies die hun oorsprong vonden in een landbouwcultuur. In de spiritualiteit van inheemse culturen daarentegen wordt de relatie tot de natuur bepaald door wederkerigheid en symbiose. Hierbij wordt de mens slechts gezien als een onderdeel van een groot ecosysteem, en niet als heerser over de natuur. 

Nu we geconfronteerd worden met de nakende onleefbaarheid van de aarde voor de mens, hebben we net als inheemse culturen een spiritualiteit van symbiose nodig om onze aandacht te richten op het overleven van onze cultuur. 

Voor Beaufort toont Si-Qin zijn werk Forgiving Change. In de nasleep van de Tubbs megabrand van 2017 in het noorden van Californië, maakte hij 3D scans van enkele verbrande bomen in het landschap. De resultaten van dit proces werden gebruikt als uitgangspunt voor deze sculptuur, in eerste instantie getoond op The High Line in New York in 2018. Op een tak bevestigde hij het 'New Peace'-logo, een terugkerend element in zijn werk. Het verwijst naar Timur Si-Qin's langlopende project ‘New Peace’, dat een nieuw soort spiritualiteit voorstelt voor het tijdperk van klimaatverandering, en het dualisme tussen natuur en menselijke cultuur overstijgt.

Locatie

Plein voor Sint-Rochuskerk
Albertstraat 1
8370 Blankenberge
Blankenberge

Dichtst bij:
- Halte Kusttram: Blankenberge Station
- Fietsknooppunt 76
- Wandelknooppunt 42

DUI, °1984

In zijn werk toont Si-Qin een unieke gevoeligheid om de relatie tussen natuur en cultuur te onderzoeken, waarbij hij vaak het spirituele onder de loep neemt. Tentoonstellingen (selectie): 2020 Von ammon co, Washington; 2020 Riga Biennial; 2020 Henie Onstad Kunstsenter, Oslo; 2019 Asian Art Biennial, Taipei; 2018 Lustwarande, Tilburg; 2018 Magician Space, Beijing (solo); 2016 Berlin Biennial.