Film: Soleil Ô

Datum

van
tot

Locatie

De Grote Post

Evenement

Soleil Ô (1970)

GEREGISSEERD DOOR MED HONDO

MR/FR, 1970 — 35MM DIGITAL TRANSFER — 104’

Soleil Ô (1970) vertelt het verhaal van een zwarte immigrant die naar Parijs gaat, op zoek naar “zijn Gallische voorouders”. In deze sleutelfilm van de Afrikaanse ‘New Wave’ gaat de Mauritaanse cineast Med Hondo de confrontatie aan met de erfenis van het kolonialisme, de Afrikaanse diaspora en de politieke ontvoogding van het continent. Met een mix aan stijlen — animatie, cinema vérité en elementen uit de Franse ‘Nouvelle Vague’ — laat Hondo taal, symbool, beeld en ritueel voortdurend van betekenis wisselen. Film brengt voor hem nieuwe manieren om identiteit te (her)ontdekken en uit te dragen; die ambitie weet hij in Soleil Ô te vertalen in uitdagende en intrigerende cinema.

Med Hondo was een Mauritaanse filmregisseur, producent, scenarioschrijver, acteur en stemacteur. Hij emigreerde in 1959 naar Frankrijk en begon in de jaren zestig in de film te werken. Pascale Obolo is filmmaker, onafhankelijk curator en hoofdredacteur van het kunsttijdschrift.

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met Cinea en Archive Books en wordt ingeleid door Pascale Obolo en Anouk De Clercq.

PRAKTISCH

  • Film start om 20.00u
  • De film is Frans gesproken en Engels ondertiteld.
  • De vertoning is gratis, maar je moet wel reserveren via info@monokino.org

 

deze filmvertoning KADERT IN HET PROGRAMMA CRACKS & CRUMBLES VAN MONOKINO VOOR BEAUFORT 21. BEKIJK HET VOLLEDIGE PROGRAMMA HIER OF DOWNLOAD DE BROCHURE HIERONDER.