The Long Parade - Knokke

Datum

Locatie

Knokke

Kustbreed project

Muzikale samenwerking met Sint-Cecilia Heist

PROGRAMMA

  • 14u45: Officieel woordje en overhandiging vaandel door afgevaardigde aan het strand ter hoogte van het Heldenplein in Heist.
  • 14u55: Afhalen van de vlag
  • 15u00: Start parade
    • 15u05 - ETAPPE 1: parade van het Heldenplein, via de dijk naar tramhalte Willemspark
    • 15u45 - ETAPPE 2: parade van het station van Knokke-Heist naar het gemeentehuis van Knokke-Heist
  • 16u30: Aankomst gemeentehuis 

 

Het concept

In een rij fluistert iemand een boodschap in het oor van de volgende persoon. Hij of zij fluistert de boodschap door naar de volgende persoon, tot het einde is bereikt. De laatste speler kondigt het laatste bericht luidop, en met de nodige hilariteit of verwarring aan omdat het eindresultaat door een reeks misverstanden in de keten grondig werd vervormd. Dit spel – bij ons ‘telefoontje’ genoemd en in Groot-Brittannië ‘Chinese Whispers’ - inspireerde componist en dirigent Ari Benjamin Meyers voor een nieuwe compositie langs de Belgische kustlijn.

In samenwerking met het wandelorkest ‘Die Verdammte Spielerei’ componeert Meyers een origineel stuk voor Beaufort. Met het stuk marcheert het orkest de tien Belgische kustgemeenten af. Bij elke grens vindt een uitwisseling plaats, als een open repetitie, waar het muziekstuk wordt doorgegeven. De spits wordt afgebeten door De Panne, waar een lokale groep muzikanten twee weken lang het stuk bewerkt tot een nieuwe compositie. Hun versie brengen ze al wandelend vanuit het eigen gemeentehuis naar het gemeentehuis van de volgende gemeente aan de kustlijn: Koksijde. Verspreid over de zomer van 2021, zal deze opvoering zich in elke gemeente herhalen gedurende tien muzikale parades, tot het werk in Knokke-Heist zijn finale bereikt.