The Long Parade - Nieuwpoort

Datum

Locatie

Nieuwpoort

Kustbreed project

Muzikale samenwerking met de Koninklijke Katholieke Harmonie Nieuwpoort

PROGRAMMA
- 15u45: korte speech burgemeester aan het gemeentehuis van Nieuwpoort

- 15u55: neerhalen van de vlag + officiële overhandiging vaandel door burgemeester aan de vaandendrager van de verdammte spielerei

- 16u00: start van de parade

- 17u30: Aankomst aan het gemeentehuis van Middelkerke waar de vlag aan de burgemeester overhandigd.

Het traject wordt aangepast naargelang de weersomstandigheden. We houden jullie bij de start van de parade op de hoogte van de route via onze Facebook- en instagrampagina.

Het concept

In een rij fluistert iemand een boodschap in het oor van de volgende persoon. Hij of zij fluistert de boodschap door naar de volgende persoon, tot het einde is bereikt. De laatste speler kondigt het laatste bericht luidop, en met de nodige hilariteit of verwarring aan omdat het eindresultaat door een reeks misverstanden in de keten grondig werd vervormd. Dit spel – bij ons ‘telefoontje’ genoemd en in Groot-Brittannië ‘Chinese Whispers’ - inspireerde componist en dirigent Ari Benjamin Meyers voor een nieuwe compositie langs de Belgische kustlijn.

In samenwerking met het wandelorkest ‘Die Verdammte Spielerei’ componeert Meyers een origineel stuk voor Beaufort. Met het stuk marcheert het orkest de tien Belgische kustgemeenten af. Bij elke grens vindt een uitwisseling plaats, als een open repetitie, waar het muziekstuk wordt doorgegeven. De spits wordt afgebeten door De Panne, waar een lokale groep muzikanten twee weken lang het stuk bewerkt tot een nieuwe compositie. Hun versie brengen ze al wandelend vanuit het eigen gemeentehuis naar het gemeentehuis van de volgende gemeente aan de kustlijn: Koksijde. Verspreid over de zomer van 2021, zal deze opvoering zich in elke gemeente herhalen gedurende tien muzikale parades, tot het werk in Knokke-Heist zijn finale bereikt.